KURIKAN UA

Rallin tulevaisuus

Vedonlyönti rallista

Eri moottoriurheilulajit ovat kovan muutospaineen kourissa. Ihmisten vapaa-ajasta kamppaillaan tiukasti, ja monen urheilulajin seuraajajoukko pienenee pienemistään. Lisäksi autourheilua painaa lievä vanhanaikaisuuden maine nykyaikaisessa ilmastonmuutoksen huomioonottavassa ilmapiirissä. Miten ralliautoilu saa säilytettyä kiinnostavuutensa eri lajien kilpaillessa katsojista? Miten ralliautoilun pitää muuttua ajan mukana? Vedonlyöjät ovat aina olleet kiinnostuneita enemmän Formula 1 -vedonlyönnistä, mutta miten tavalliset katsojat saadaan pidettyä mukana? Ratkaisuksi on ehdotettu enemmän vedonlyöntisivuja joilla rallikohteita tarjotaan, mutta alla muutama idea lisää.

Ajanmukainen huipputeknologia

Edistyksellinen huipputeknologia on asia, joka kiinnostaa eri ikäisiä autourheilusta kiinnostuneita. Hybriditeknologia onkin yhtenä tulevaisuuden kulmakivenä WRC-rallin tulevaisuutta rakennettaessa. Nykyaikaisen teknologian käyttö auttaa myös autonvalmistajia. WRC-rallista halutaan ikään kuin laboratorio, jolla testataan ja kehitetään uutta teknologiaa äärioloissa. Tätä teknologiaa voidaan sitten soveltaa jokapäiväiseen käyttöön tarkoitettuihin ajoneuvoihin. Tällä tavalla WRC-toiminta hyödyttää autonvalmistajia huomattavasti enemmän kuin pelkästään näkyvyyden kautta tuleva brändin kehittyminen.

Kiinnostavat kuljettajat

Nykyinen kulttuuri on yksilökeskeistä. Myös ralliautoilijan pitää olla persoona, jota ihaillaan, vihataan ja rakastetaan. Suuria tunteita aiheuttavat persoonat tuovat koko lajiin kiinnostavuutta ja sitä kautta katsojia. Jos jonkun henkilön voittoa tai tappiota toivotaan, halutaan hänen käymänsä kisat myös nähdä. Pelkkä kirurgintarkka suorittaminen ja ammattitaito ei siis riitä, vaan kuskin pitää myös ottaa kantaa. Mieluiten jyrkin sanakääntein. Ei myöskään haittaisi, jos tämä persoonallinen kuljettaja olisi amerikkalainen tai vaikka kiinalainen. WRC-ralli kaipaa kipeästi uusia kiinnostuneita kansoja rallin piiriin.

E-urheilu

Moottoriurheilupelit ovat edelleen suosittuja nuorten keskuudessa, joten kiinnostus nopeita autoja kohtaan ei ole minnekään kadonnut. Tätä asiaa rallin pitää hyödyntää tehokkaammin ja promota rallia paremmin osana tunnettuja autopelibrändejä. Forza ja Gran Turismo ovat pelisarjoja, joihin rallin kannattaa panostaa. Tulevaisuudessa myös pelit ja oikeat autot kannattaa yhdistää paremmin, ja pelikokemuksen pitää edustaa paremmin oikealla ralliautolla ajoa. Parhaiden e-urheilijoiden pääsy oikeiden autojen rattiin tuo sitten lajille kokonaan uutta katsojakuntaa. Jos rallin katsojakunta vain vanhenee koko ajan, ei tulevaisuus näytä valoisalta.

Evoluutiota, ei vallankumousta

Lopultakin muutoksien tulee olla vähittäisiä. Kyseessä on sopeutumisprosessi, eräänlainen päivitys nykypäivään. Vanhanaikainen maine ei ole rallille hyväksi, ja suhteellisen pienillä muutoksilla WRC-ralli voi saada nykyaikaisen, eteenpäin katsovan maineen. Autojen modernimpi muotoilu, teknologinen ennakkoluulottomuus ja suuret persoonat ovat tässä avainasemassa. Rohkeilla visioilla rallin tulevaisuus voidaan pelastaa ja rallin uusi kukoistuskausi voi alkaa.