KURIKAN UA

Karting – hauskanpitoa ja F1-uran ensiaskel

Karting

Karting eli mikroautoilu on monelle hauska harrastus, mutta sitä voi ajaa myös tosissaan kilpailumielessä. Karting on se laji, jolla lapsi tai nuori yleensä aloittaa autourheilu-uransa. Onpa kartingin parissa aloitetusta ajoharrastuksesta noustu ihan F1-luokkaan astikin – itse asiassa karting-harrastus löytyy lähes jokaisen F1-kuskin taustalta.

Millainen on karting-auto?

Karting-auto on putkirunkoinen ja jousittamaton, mahdollisimman yksinkertaiseksi tehty kilpa-auto. Autojen pitäminen yksinkertaisina pitää ne myös edullisina, ja täten lajin aloittamisen kynnys on pyritty tekemään mahdollisimman matalaksi. Karting-autojen moottorien koot alkavat Cadet-luokan 60-kuutioisesta moottorista, ja Raket-luokassa moottorin koko nousee 95-kuutioiseksi.

Karting-radat

Yleensä ensimmäinen karting-kokemus saadaan sisäradalla. Sisäradoilla ajetaan yleensä radan omistajan vuokra-autoilla, joten tutustuminen karting-autoiluun on edullinen kokemus. Ulkoratoja Suomessa on kymmeniä, joten yleensä ei kovin kauaksi tarvitse lähteä rataa etsiessään. Ulkoradalla ajaminen on monen mielestä sitä ”oikeaa” kartingia, mutta kyllä lajin luonteesta sisätiloissakin saa ihan aidon kuvan.

Kilpailuharrastus

Harrastus on kätevintä aloittaa liittymällä johonkin karting-seuraan ja käymällä läpi seuran tarjoaman kuljettajakoulutuksen. Tällöin ajamisesta ja säännöistä saa tarvittavat perustiedot ja osa aloittelijan virheistä jää tekemättä. Ennen oman auton hankkimista on myös mahdollista päästä testailemaan seuran autoja. Tämä on hyvä tapa varmistaa se, että laji todella oikeasti kiinnostaa. Oman auton hankinta kun ei kuitenkaan ole ihan pieni rahallinen investointi. Lisäksi kilpailutoimintaan osallistuttaessa tarvitaan lisenssi, mikä ei sekään ole ilmainen.

Ulkoradoilla kilpailtaessa karting-auton säätäminen ja huoltaminen on tärkeä osa harrastusta. Karting-auton kuljettajalla tai ainakin hänen huoltajallaan pitääkin olla ainakin jonkinlaista tietotaitoa moottorin toiminnasta ja autojen mekaniikasta.

Suomessa karting-sarjojen mestaruuskilpailuista vastaa karting-liitto. Liitto valitsee vuosittain jäsenseurojensa järjestämistä pienten luokkien kilpailuista mestaruussarjan, ja muiden luokkien tulokset lasketaan eri osakilpailuista saatujen pisteiden perusteella. Palkittavat kuljettajat saavat palkintonsa erikseen järjestettävässä mestaruusgaalassa.

Hauskaa hupia

Kaikki eivät purista karting-auton rattia rystyset valkoisena. Karting-autoilu voi myös olla puhdas harrastus ilman mitään F1-tavoitteita. Karting-harrastus opettaa lapselle ja nuorelle (ja miksei myös aikuisellekin) automekaniikan perusteita, ja auttaa keskittymiskyvyn kehittymisessä sekä antaa onnistumisen ja epäonnistumisen kokemuksia turvallisessa ympäristössä. Karting onkin harrastus, joka sopii kaikille – ja antaa paljon kokemuksia.